Selecteer een pagina

Boek: Ik de kanker jij de angst

Geschreven door Corien Plaisier

Zelf heb ik 2x kanker gehad, ik begeleid dagelijks (ex-)kankerpatiënten. Maak je graag even persoonlijk kennis met mij, plan dan een vrijblijvende afspraak in.

Het verhaal van een moeder met borstkanker en haar zoon met Asperger

Auteur: Gina Voordouw

Kinderen van een moeder die kanker heeft

Als je werkt als coach van mensen die kanker hebben gehad en regelmatig recensies van boeken over kanker schrijft dan gaan mensen je tips geven over boeken die misschien interessant zijn om te lezen. Via via kreeg ik de tip dat ik dit boekje van Gina Voordouw eens moest lezen. Kinderen van een moeder die kanker heeft, hebben het zwaar. De angst dat hun moeder misschien wel dood gaat, het simpele feit dat ze soms een paar dagen niet thuis is en dat ze eenmaal weer thuis niet fit is, grijpt hen aan. Ouderen hebben vaak moeite er over te praten en voor de kinderen en hun gevoelens is lang niet altijd ruimte of aandacht. Simpel weg omdat het te zwaar is er over te praten.

Nog lastiger voor een kind met het Syndroom van Asperger

Hoe lastig is het dan als je borstkanker hebt en je zoon van achttien jaar, het Syndroom van Asperger heeft. Deze vorm van autisme maakt dat hij onder andere moeite heef met emoties en gevoelens. Na een zoektocht om een boek te vinden wat behulpzaam kon zijn in deze situatie, bleek dat dit boek nog niet geschreven was. Daarom is Gina, samen met haar zoon op gaan schrijven wat ze voelde tijdens  deze donkere periode.

Het boek heeft een mooie opzet

In het boekje staat steeds een kort verhaal van de moeder en daarnaast een tekst van de zoon. Het is zo mooi om vanuit twee totaal andere perspectieven hetzelfde verhaal te lezen. Het lijkt net of door het ondergaan van de behandelingen de navelstreng tussen de moeder en de zoon nog een keer wordt doorgeknipt. Ze moet hem wel loslaten, want ze moet voor zichzelf zorgen. Dat zorgt ervoor dat de zoon andere wegen moet zoeken en andere mensen moet gaan vertrouwen.

Een tip voor ouders die kanker hebben

Tijdens het lezen bedenk ik me, dit zouden alle ouders moeten doen. En dan na een tijdje als het allemaal wat gezakt is elkaars verhaal lezen. Ik merk dat ik zelf eigenlijk best benieuwd wat onze kinderen allemaal dachten toen ik in 2014 borstkanker had. Wij deden er heel luchtig over, maar wat voelden zij eigenlijk? Ik neem me voor het hen een keer te vragen als ze een weekendje bij ons zijn.

Mijn waardering:

Je kan het boek bestellen via: Gina haar webshop

Dit vind je misschien ook leuk…