Selecteer een pagina

Boek: PostTraumatische Groei

Greet Vonk en Anja Jongkind

Geschreven door Corien Plaisier

Zelf heb ik 2x kanker gehad, ik begeleid dagelijks (ex-)kankerpatiënten. Maak je graag even persoonlijk kennis met mij, plan dan een vrijblijvende afspraak in.

Auteurs: Anja Jongkind en Greet Vonk

Sterker door ellende

Toen ik ergens las dat dit boek bestond, was ik meteen geïnteresseerd. Door mijn eigen ervaring met kanker en de daarop volgende behandelingen, was ik er al achter dat je vaak sterker bent dan je aanvankelijk denkt. Om te weten hoe dat precies werkt, heb ik het boek direct aangeschaft en na een tijdje kwam het ervan om het te gaan lezen.

Niet iedereen krijgt een trauma van ellende

De auteurs leggen uit dat mensen bij eenzelfde ervaring, verschillend kunnen reageren. Niet iedereen houdt er automatisch een trauma aan over.. Of je last hebt van de ervaring heeft te maken met of je het kunt hanteren of niet. Jouw veerkracht van dat moment kan er voor zorgen dat je het snel achter je kunt laten.
Maar kun je dat wat je overkomt niet hanteren, dan heb je meer tijd nodig om over deze ellende heen te groeien.

Tegeltjeswijsheden

Uitspraken als ‘never waste a good crisis’ en ‘onder druk wordt alles vloeibaar’ beschrijven wat er gebeurt. Nu je toch in de ellende zit, kun je deze periode meteen gebruiken om jezelf beter te leren kennen. Je kunt vaak veel meer aan dan je denkt.Greet Vonk heeft onderzoek gedaan naar PostTraumatische Groei voor haar masterthesis en daarmee een wetenschappelijke onderbouwing geleverd.

Wat is PostTraumatische Groei?

Mensen hebben vaak een crisis nodig om in beweging te komen en een verandering te bewerkstelligen. Volgens de auteurs “wordt de veranderbereidheid een stuk groter als het ergens echt pijn doet. Daardoor kunnen we een moeilijke periode ook positief gebruiken om een groeispurt te realiseren”; dat is PostTraumatische Groei.

PostTraumatische Groei levert je wat op

Je kunt op verschillende manieren groeien na ellende, bijvoorbeeld doordat je anders naar het leven gaat kijken of dat je groeit op spiritueel gebied. Volgens mij is dit een beetje te vergelijken met wat er momenteel gebeurt door de coronacrisis. Mensen waarderen het kleine weer en laten het jachtige leven dat ze hadden, achter zich. Het zou kunnen dat ze dit jachtige leven straks ook helemaal niet meer op gaan pakken en ze hun gedrag hebben veranderd.

In het tweede deel van het boek leggen de auteurs uit hoe je komt tot PostTraumatische Groei. Het zou fijn zijn als dit een vast stappenplan was of een methode, maar zo werkt het natuurlijk niet. Iedereen is verschillend en dat geldt ook voor het proces dat iemand doormaakt na ellende. Het boek sluit af met een link naar een vragenlijst om te meten hoe het gesteld is met jouw PostTraumatische Groei. Een leerzaam boek, met duidelijke richtlijnen om aan het werk te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk…