Selecteer een pagina

De intelligente lockdown voelt niet vreemd voor mij

Corona lockdown voelt een beetje zoals ziek zijn

Geschreven door Corien Plaisier

Zelf heb ik 2x kanker gehad, ik begeleid dagelijks (ex-)kankerpatiƫnten. Maak je graag even persoonlijk kennis met mij, plan dan een vrijblijvende afspraak in.

Thuiswerken, teruggeworpen op jezelf en je thuisfront.

Dit bericht schrijf ik nu corona of COVID-19 al weer een paar maanden onder ons is. We zitten nog middenin de intelligente lockdown die onze regering ons heeft opgelegd. Ik werk thuis. Dat is op zich niet zo nieuw voor me, dat doe ik al sinds ik voor mezelf werk als zzp-er. Maar iedere dag thuiswerken en niet persoonlijk naar klanten gaan, is natuurlijk wel nieuw. Verder merk ik dat er nog iets anders helemaal niet nieuw is. Het teruggeworpen zijn op mezelf en mijn thuisfront. Dat herken ik van toen ik ziek was.

De overeenkomsten

Als je behandeld wordt voor een ziekte als kanker staat je leven eigenlijk stil. Je focust op wat je te doen staat. Je gaat van behandeling naar behandeling. Je leeft bij de dag en weet alleen wanneer het – als alles goed gaat – voorbij is. Maar hoe jij je dan voelt, kan niemand je vertellen. Recent realiseerde ik me dat die ziekte-periode veel weg heeft van deze tijd. Op dit moment leef ik ook vooral in het nu. Hoe de toekomst er uit gaat zien, is niet te voorspellen en al helemaal niet hoe ik er uit kom. Als ik fit blijf kan ik weer naar buiten, maar als ik dan net corona heb moet ik eerst herstellen.

De verschillen

Je hebt een ernstige ziekte als je kanker hebt. Daar moet je wel mee om leren gaan. Af en toe ben je gewoon niet zeker dat jij aan de goede kant van de getallen zit en die angst is echt rot. Verder zijn de mensen nu anders; op dit moment heeft iedereen te maken met dezelfde dreiging. Als jij ziek bent, ben je voor je gevoel de enige die dit meemaakt. De mensen in je omgeving leven gewoon door. Dat is soms echt zuur. Vooral als je midden in de zomer met behandelingen bezig bent en je omgeving vakantie aan het vieren is.

Wat heb je aan deze ervaring?

Het vertrouwen dat ook aan deze periode een eind komt en wij allen ons leven weer kunnen oppakken is wel lekker. Het mag dan een rot tijd zijn waar we nu in zitten. Maar het heeft ook vele goede kanten. De rust omdat je veel minder afspraken hebt, is best lekker. De laatste weken is het prachtig weer en ik geniet echt volop van de natuur en het zonnetje. De focus op kleine dingen, die heel dichtbij zijn. Genieten van wat er is en loslaten wat er niet kan, dat heb ik geleerd tijdens mijn ziekte-periodes en die ervaring helpt me ook nu te accepteren dat het gewoon even zo is. Zonder alle extra’s is dit een leven waarin je gelukkig kunt zijn.

Dit vind je misschien ook leuk…