Selecteer een pagina

5 dingen om rekening mee te houden bij online coachen

Online coach na kanker

Geschreven door Corien Plaisier

Zelf heb ik 2x kanker gehad, ik begeleid dagelijks (ex-)kankerpatiënten. Maak je graag even persoonlijk kennis met mij, plan dan een vrijblijvende afspraak in.

Hoe zorg je dat online coachen werkt?

Sinds het coronavirus onze sociale contacten regelmatig aan banden heeft gelegd,  zijn we allemaal eindelijk de technieken om online te werken, die al jaren beschikbaar waren, gaan gebruiken. Voordat Covid-19 ons continent bereikte, werkten niet veel coaches online. Creatieve oplossingen die minder werden toegepast, zoals wandelcoaching, online videocoaching en e-mailcoaching, zijn het nieuwe normaal geworden voor veel coaches die toch aan het werk wilden blijven. En het bevalt zo goed dat het tegenwoordig heel normaal is om een coach online te spreken.

Waar moet je rekening mee houden bij online coaching via Teams of Zoom?

Waar we eerder dachten dat samen in een ruimte zitten, praten en luisteren de enige optie was voor coaches en coachees, blijkt dat er veel meer mogelijkheden zijn. Al is nog niet iedere coach even enthousiast. Wat werkt er bij online coachen wél en wat werkt niet? Dat wil ik graag met je doornemen.

1. Je bespaart jezelf de reis

Omdat je elkaar treft via het beeldscherm, heb je nauwelijks ‘reistijd’. Je hebt vast al wel ondervonden dat het even tijd kost om technisch op te starten voor je beeldscherm gespreksklaar staat. Maar laten we daar eens tien minuten voor rekenen. Dat is toch meestal minder dan de reistijd die je beiden hebt naar een locatie voor een ‘live’ gesprek. Doordat je niet hoeft te reizen, bespaar je ook nog geld en dat is best prettig met de huidige benzineprijzen. Het huren van een gespreksruimte is niet meer nodig; dat scheelt in de kosten. Hierbij ga ik gemakshalve uit van mijn eigen situatie, waarbij ik alleen een ruimte huur als ik hem nodig heb en vanuit mijn thuiswerkplek de online coachgesprekken voer. Daarnaast is het een leuke bijkomstigheid dat je ook meteen klaar bent als het gesprek is afgelopen.

2. Veilig in je eigen privé-omgeving

Thuis vanuit je eigen omgeving een coachgesprek voeren scheelt stress. Je hoeft niet weg en als het goed is voel jij je prettig in je thuisomgeving; dat zorgt meteen al voor een ontspannen sfeer. Of het een fijn online coachgesprek wordt, heb je zelf in de hand. Zorg ervoor dat je in een privéruimte gaat zitten voor je aan een coachgesprek begint. Daaronder versta ik een ruimte waar niemand meeluistert en je huisgenoten je niet komen storen. Je hebt een goede internetverbinding nodig, want er is niets zo lastig als een gesprek met haperend beeld of geluid. Lukt dat niet, dan kun je beter voor een alternatief kiezen en bijvoorbeeld gaan wandelen met je coach.

3. Rustige ruimte en achtergrond

Je laat met de webcam iets van je privéomgeving zien. Het is soms best leuk als er tijdens vergaderingen of trainingen kinderen in beeld verschijnen met een vraag die echt niet kan wachten. Maar voor een coachgesprek is rust een vereiste. Organiseer in je slaapkamer, werkkamer of op zolder een plaats waar je rustig kunt zitten en waar geen ruis is. Check de internetverbinding en Informeer je huisgenoten dat je een coachgesprek hebt en dat ze je niet mogen storen. Kijk ook naar wat jouw achtergrond is die de persoon die jou coacht te zien krijgt. Zit je voor een rustige muur of een boekenkast? Of zit je voor een raam waar de zon op staat of een strijkplank waar de was nog op ligt? Deze laatste twee opties zijn voor de persoon aan de andere kant van het beeldscherm tamelijk onrustig om naar te kijken.

4. Virtuele achtergronden en geluid

Je kunt ook werken met ‘virtuele achtergrond’ in Zoom, maar dat werkt niet altijd. Of het werkt, hangt af van de kleding die je draagt en het soort achtergrond waar je voor zit. Een witte muur werkt beter dan een houten wand. Soms gaan er delen van jouw beeld meebewegen voor de achtergrond en dat kijkt erg onrustig. Verdiep je erin en test het eerst uit voor je met zo’n achtergrond gaat werken.Test het geluid voor je gaat starten. Gebruik oortjes of een koptelefoon als je niet wilt dat je huisgenoten het hele gesprek meekrijgen. Ik merk dat online beeldbellen best wel veel herrie maakt, waar mijn huisgenoten niet altijd op zitten te wachten. Daarom gebruik ik steeds vaker oortjes in plaats van de losse geluidsbox en ik doe mijn deur dicht voor ik start met het gesprek.

5. Zelfzorg

Als je een coachgesprek hebt in een ruimte waar je coach je ontvangt, wordt er voor je gezorgd. De temperatuur is goed, de ruimte is fris en opgeruimd en er staat iets te drinken voor je klaar. Bij online coaching regel je dat zelf. Doe dat dan ook. Maak voor je begint iets lekkers te drinken voor jezelf klaar en neem ook nog een kan water en een glas mee naar jouw ruimte. Zorg voor pen en papier en een fijne, opgeruimde werkplek. Als je dit allemaal voor elkaar hebt, staat niets een fijn coachgesprek meer in de weg.

Dit vind je misschien ook leuk…