Selecteer een pagina

Hyperbare zuurstoftherapie wat is dat?

Geschreven door Corien Plaisier

20/07/2020

De aanleiding

Na het online gaan, in juni, van de website van Doorleven na kanker, kwam er niet veel meer uit mijn handen. De zomer lonkte en ik ging aan de slag om mijn lopende zaken af te ronden. Ik besloot vanaf half juli een maand vrij te nemen om mijn batterij weer op te laden. Voor mijn vakantie begon moest ik nog één ding doen, namelijk op intakegesprek bij de Da Vinci kliniek in Waalwijk. Tijdens mijn research, voorafgaand aan het opstarten van Doorleven na kanker, ben ik in contact gekomen met iemand die endeldarmkanker had gehad en na haar bestralingen niet meer goed kon zitten. Zij vertelde dat hyperbare zuurstoftherapie haar had geholpen bij het verminderen van haar klachten. Gek genoeg – ik loop tenslotte al sinds 1992 mee in de wereld van de ex-kankerpatiënten – had ik er nog nooit van gehoord. Misschien is dit ook iets voor mij, dacht ik.

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

Tijdens deze therapie zit je ongeveer twee uur in een drukcabine, onder een druk van 2,5 bar. Tijdens vier blokken van twintig minuten adem je 100% zuurstof in. Tussen de zuurstofblokken in heb je steeds vijf minuten pauze om gewone lucht in te ademen. De druk in de cabine is te vergelijken met waterdruk op vijftien meter diepte. Je lichaam gaat door de combinatie van druk en zuurstof nieuwe bloedvaten aanmaken op plaatsen waar dit nodig is.

Eerst een intakegesprek voor je met zuurstoftherapie kan starten

Voor je aan de therapie kunt beginnen, moet je eerst bij de arts van de kliniek op intakegesprek. De arts bepaalt namelijk of je in aanmerking komt voor deze vorm van therapie. Tijdens het gesprek legt de arts van de kliniek in Waalwijk, de heer Mommers, mij rustig uit wat het precies inhoudt. De therapie werk voor ongeveer 80% van de mensen. En niet alleen voor mensen die klachten hebben na bestralingen, maar ook mensen met chronische wonden of met bepaalde ontstekingen hebben er baat bij. Na de uitleg vertelt de arts wat de bijwerkingen zijn en doet hij een lichamelijk onderzoek van het bestraalde gebied; mijn rechterborst en ribben. Normaal gesproken sta ik er niet zo bij stil, maar tijdens het onderzoek valt op dat ik in het bestraalde gebied bijna overal pijn heb als er op geklopt wordt. Hij stelt voor me in te plannen voor 60 sessies. Na 30 keer kijken we of ik er baat bij heb en kan ik ook nog terug naar 40 sessies. Ik denk dan al dat ik er echt niet meer dan 40 ga doen. Na de intake heb ik nog een gesprek met een medewerkster. Zij zorgt dat ik het juiste zuurstofmasker, passend bij mijn hoofd, aangemeten krijg. Ik krijg een halve week bedenktijd, want het is heel wat. Als ik kies voor deze therapie, moet ik me elke werkdag om kwart over acht in Waalwijk melden en dat 40 tot 60 keer achterelkaar. Dat is een parttime baan!

De keuze, ik ga ervoor

Thuisgekomen vertel ik mijn huisgenoten hoe het allemaal is gegaan. De bedenktijd gebruik ik niet helemaal. Al de volgende dag laat ik met een telefoontje weten dat ik er voor ga. Na mijn vakantie ga ik starten op een dinsdag, want dan is er in de kliniek voldoende hulp aanwezig om met mij de zuurstofcabine in te gaan en me bij te staan bij de eerste keer onder druk gaan. Wil je weten hoe dat ging? Lees dan het tweede blog dat ik over hyperbare zuurstof therapie heb geschreven.

Dit vind je misschien ook leuk…