Selecteer een pagina

Kom van die bank af en ga wandelen!

Wandelen is helend na kanker

Geschreven door Corien Plaisier

Zelf heb ik 2x kanker gehad, ik begeleid dagelijks (ex-)kankerpatiënten. Maak je graag even persoonlijk kennis met mij, plan dan een vrijblijvende afspraak in.

Sommige mensen nemen een hond, omdat ze dan wel regelmatig naar buiten moeten. Want soms is het gewoon lastig jezelf van de bank af te trekken en een eindje te gaan lopen. Waarom zou je dat trouwens doen, hoezo is wandelen eigenlijk goed voor je?

Wandelen in je eentje ruimt je hoofd lekker op

Als je kanker hebt gehad kan je jezelf makkelijk zielig vinden en lekker in je eigen cocon blijven zitten. De buitenwereld begrijpt jouw problemen lang niet altijd en jij hebt een boel te verwerken. Het is dan slim om regelmatig naar buiten te gaan. Jezelf van de bank af te trekken en te gaan lopen. Wandelen schijnt zelfs te helpen tegen een depressie. Je maakt dopamine aan en dat zorgt direct dat jij je lekkerder voelt.

Wandelen is goed voor je lijf en voor je hersenen

Een bijkomend voordeel is dat je spieren gebruikt en je verbrandt ook nog de broodnodige calorieën. Volgens de neuropsycholoog Kirk Erickson helpt wandelen zelfs voor een beter geheugen. Daarnaast zet wandelen je lymfesysteem aan, als je tenminste een beetje doorloopt en de wandeling minstens een halfuur duurt. Je lymfesysteem zorgt ervoor dat allerlei afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd.

Wandelen in de natuur is helend

Daarnaast heeft de natuur je zoveel te bieden. Zuurstof, wind, zon, zelfs wandelen in de regen kan lekker zijn op zijn tijd. Voor mij is een fijne wandeling echt helend. Tijdens een wandeling geniet je van wat er om je heen is, als je de moeite neemt en je erop richt. Wandel vooral niet met oortjes in en muziek op je kop. Laat de prikkels uit je omgeving komen. Verras jezelf en registreer wat je ineens allemaal ziet als je echt gaat kijken. Daag jezelf uit en probeer alle bomen te herkennen, ’s ochtends vroeg zie je allerlei dieren of ga vogels spotten. Misschien is dit leuk als nieuwe hobby.

Wandelen kan op veel manieren

Je kan tijdens het wandelen kletsen met je partner of met een vriend of kind. En heel af en toe mag ik ook bellen tijdens een wandeling, met een vriendin die naar het buitenland is verhuisd. Voor je herstel is een wandeling alleen, jij en de natuur, jij en jouw gedachten veel beter.  Maak er eens een mindful wandeling van. Start met heel langzaam lopen en ga dan je al je zintuigen langs. Ga de natuur proeven, ruiken, voelen en kijk en luister wat de buitenwereld je allemaal brengt. Gewoon genieten en in het moment zijn, dat is wat je ervaart als je eruit gaat en de natuur opzoekt. Gun jezelf die ervaring en weet dat het bijdraagt aan je herstel.

 

Dit vind je misschien ook leuk…