Selecteer een pagina

3 Tips voor mensen met oedeem na kanker

Wat kan je zelf doen aan oedeem?

Geschreven door Corien Plaisier

Zelf heb ik 2x kanker gehad, ik begeleid dagelijks (ex-)kankerpatiënten. Maak je graag even persoonlijk kennis met mij, plan dan een vrijblijvende afspraak in.

Je lymfesysteem regelt het vochtgehalte in je lichaam. Na een operatie waarbij een lymfeknoop is weggehaald kan het zijn dat je vocht vasthoudt en lijkt het erop dat je lijf niet meer goed weet waar het vocht naar toe moet. Je hebt dan last van oedeem. Dat kan direct na een operatie gebeuren maar ook pas jaren later. Je kan er zelf wel het een en ander aan doen. Niet stilzitten en afwachten, maar juist zorgen dat je in beweging komt. Graag deel ik mijn ervaringen en tips. 

In 2014  geopereerd aan borstkanker, nu pas oedeem

In 2021 was het zeven jaar geleden dat ik een borst-besparende operatie had vanwege borstkanker. Veel last had ik er niet van tot ik mei 2021 een COVID vaccinatie ging halen. Ineens had ik last van een zware bovenarm en mijn bh’s zaten niet meer lekker. Het lijkt erop, volgens een radioloog, dat de COVID vaccinaties bij mij de trigger zijn geweest om last van oedeem te krijgen. Dit komt vaker voor na vaccinaties. Mijn borst aan de onderzijde en de poortwachtersklier zijn weggehaald. Deze klier is de eerste lymfeklier waarin kankercellen vanaf de tumor terecht kunnen komen. Bij mij was deze klier achteraf schoon, met de kennis van nu had ik hem graag gehouden.

 

Wat is oedeem?

Volgens kanker.nl bestaat het lymfestelsel uit lymfevaten en lymfeklieren. Het is belangrijk voor de afweer tegen ziekten en infecties, en voor het opruimen van afvalstoffen uit de weefsels. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam in evenwicht blijft. Lukt het je lymfesysteem niet om het vocht weg te krijgen dan ontstaat oedeem.

 

Wat voel ik dan?

Mijn rechterbovenarm tintelt soms en er zit vocht in mijn arm wat niet afgevoerd wordt. Heb jij dit soort klachten ook en ben je op zoek naar wat je er aan kan doen? Dan komen er nu een paar tips!

 

Tip 1: Bezoek een huidtherapeut of ga naar een oedeemtherapeut

Huidtherapeuten kunnen je helpen als je last hebt van oedeem, deze mensen hebben de vierjarige HBO opleiding huidtherapie gevolgd. Daarnaast zijn er ook oedeemtherapeuten aan het werk, dit zijn fysiotherapeuten die na hun opleiding aparte modules hebben gevolgd m.b.t. oedeem. Beide beroepsgroepen kunnen je helpen bij het oplossen of verminderen van je klachten.

Tip 2: Een gespecialiseerd centrum voor oedeem

In Drachten in het Ziekenhuis Nij Smellinghe bevindt zich het expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde. Zij zijn gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van lymfeoedeem en lipoedeem. Om hier te komen heb je een verwijsbrief nodig van een specialist in het ziekenhuis. Als je hier voor in aanmerking komt, wordt je door het centrum opgenomen voor een intensief traject van 3 weken. In deze testimonial legt een patiënt van dit centrum goed uit wat zij hier doen.

Tip 3: Je kan zelf ook wat doen

Is een opname van 3 weken in een ziekenhuis nu niet direct jouw eerste idee om iets aan je oedeem te doen. Dat begrijp ik volledig hoor. Ga dan zelf aan de slag door meer te bewegen. Jouw lymfesysteem wordt namelijk niet automatisch aan het werk gezet. Dat gebeurt pas door te bewegen, dan gaan je lymfen afvalstoffen en vocht afvoeren. Meer bewegen is dus zeker aan te raden. Sinds vorige jaar ben ik er extra goed opgaan letten dat ik voldoende beweeg. Ik merk dat ik me inderdaad beter voel als ik na een dag veel zitten even een flinke wandeling maak. Een half uurtje stevig doorstappen helpt vaak al prima om mijn lymfesysteem aan het werk te zetten.

Verder schijnt aan het werk gaan in de sportschool en je spierkracht trainen te helpen. Zelf ben ik er pas recent mee gestart om mijn bovenarmen extra te trainen in de sportschool. Alleen al het idee dat je zelf ook wat kan helpt mij om te accepteren dat ik oedeem heb en er waarschijnlijk nooit meer helemaal vanaf kom. Ik zie het dan maar weer positief, meer bewegen is nooit slecht voor een mens en ik ben nu extra gemotiveerd!

Dit vind je misschien ook leuk…